Behandeling van het prikkelbare darm syndroom (PDS) in Amsterdam

Wat is het ‘prikkelbare darm syndroom’ (PDS)?

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische darmstoornis. Je darmen werken eenvoudigweg niet goed. Het eten gaat er te snel of juist te langzaam doorheen. Met als gevolg dat je buikpijn hebt, een zeurende krampachtige pijn. In de meeste gevallen raakt ook je stoelgang raakt volkomen in de war, dan weer opstopping, dan onhoudbare aandrang. Je klachten kunnen maandenlang weg zijn. Om zonder duidelijke reden ineens weer de kop op te steken.
‘Zonder duidelijke reden’. Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom lopen er vaak jaren mee rond. In eerste instantie zonder te weten dat ze PDS hebben. Jij waarschijnlijk ook. En als de diagnose dan uiteindelijk gesteld is, volgt een lang traject van uitprobeersels. Voeding, voedingssupplementen en medicijnen, er is vast van alles al geprobeerd.

Hypnotherapie werkt en wordt deels vergoed

In 80 tot 90% van de gevallen worden de klachten minder. Dat is een mooi resultaat. De behandeling wordt vergoed door de meeste verzekeringen, je hebt daarvoor wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Contact, concentratie én controle

De behandeling bestaat uit:

  1. Lichaamsoefeningen,
  2. Hypnose en,
  3. Thuis-werk.

Alle drie zijn er op gericht je te helpen ontspannen, je krachtige visualisatietechnieken aan te leren om je symptomen te verminderen en er voor te zorgen dat je anders met stress leert omgaan.

Invloed op inwendige processen

Ik leg het meestal als volgt uit: je leert hoe je je eigen darmen kunt ‘masseren’. Een gezond mens kan zijn hele lichaam besturen. Als je wilt dat je arm omhoog gaat, geef je met je hersenen bewust een seintje naar je arm. Sommige dingen van de besturing van je lichaam gaan half bewust. Ademhalen bijvoorbeeld, je hoeft er niet over na te denken, maar als je wilt kun je het controleren (je adem inhouden).
En dan zijn er onbewuste processen: het kloppen van je hart, het groeien van je haar, het horen van geluid én het verwerken van je eten. Het lijkt onmogelijk om die processen bewust te beïnvloeden, niemand kan zijn eigen haar langzamer of sneller laten groeien. Alhoewel, je kunt, door je te concentreren en te ontspannen bepaalde geluiden ‘uit’ zetten.

Waarschijnlijk herken je dit wel: je bent heel geconcentreerd met iets bezig en schrikt ineens op. Het blijkt dat er al een paar minuten iemand tegen je aan staat te praten. Je hebt er niets van gemerkt. Dat is zelf-hypnose en dat doe je de hele dag. Om je te kunnen concentreren moet je bepaalde invloeden van buitenaf ‘uit’ en ‘aan’ kunnen zetten – sterker nog, om niet helemaal horendol te worden moet je dat kunnen. Je hebt er geen erg in dat je het doet, maar je kunt het dus eigenlijk al: door middel van naar binnen gerichte aandacht controle krijgen op onbewuste processen.

Hypnose? Dat kun je al!

Tijdens de behandeling leer je die natuurlijke vaardigheid verder te ontwikkelen. Samen met het doen van lichaamsoefeningen en het beter begrijpen hoe je met stress omgaat geven je de handvatten om op eigen kracht iets aan je klachten te doen. Voor veel mensen is dat overigens ook een heel fijn idee, dat je iets kunt doen.
Bijkomend voordeel van een behandeling met hypnose is dat er geen bijwerkingen zijn.

Maak een afspraak

Heb je vragen of wil je een afspraak maken, bel of mail mij dan. Ik help je graag.