Lichamelijke en psychosomatische klachten bij kinderen

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Lichaam en geest

Om misverstanden te voorkomen: psychosomatische klachten zijn geen klachten die ‘je verzonnen hebt’. In de volksmond wil dat nog wel eens gedacht worden, maar niets is minder waar.
Het is eigenlijk nog maar heel kort dat we in de wetenschap en bijvoorbeeld de geneeskunde allerhande zaken uit elkaar trekken – lichaam, geest, sociale factoren. Psychosomatische klachten zijn die klachten waarbij bijvoorbeeld lichaam en geest alles met elkaar te maken hebben – bij kinderen zijn dat bijvoorbeeld buikpijn en hoofdpijn. Maar het kan ook eczeem en astma zijn.

Ook die vage onduidelijke fysieke klachten
En zo zijn er nog legio fysieke klachten – van slaapproblemen tot oververmoeidheid waarbij er hele duidelijke verbanden te vinden zijn met de binnenwereld van je kind. Integratieve therapie is een heel goede manier om juist dat soort klachten (ook als ze heel vaag zijn) te duiden en behandelen. Omdat deze vorm van therapie juist allerlei factoren meeweegt en meeneemt in de behandeling.

Contact

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel voor een afspraak of stuur even een mailtje ter attentie van Francine Wong Loi Sing-Witz -Kinderpsycholoog Amsterdam.